NEMCE. Kapustnica a zabíjačkové špeciality rozvoniavali v sobotu v obci Nemce neďaleko Banskej Bystrice. Na 9. ročníku súťaže vo varení kapustnice a príprave najkrajšieho zabíjačkového taniera predviedlo svoje kulinárske umenie 17 družstiev nielen zo Slovenska, ale tri boli z Českej republiky a jedno z Poľska. Najchutnejšiu kapustnicu navarilo družstvo domáceho Dobrovoľného hasičského zbor, a porote sa najviac páčil zabíjačkový tanier, ktorý pripravili hostia z moravskej obce Hradište.
Súťažné družstvá boli trojčlenné, dvaja súťažiaci a jeden takzvaný podpaľač. Členovia družstva si museli priniesť kapustu, kotlík a potrebné náradie, organizátori zabezpečili mäso, stánok, stôl, stoličky a drevo.
„Tento ročník hodnotím veľmi dobre, pretože sme rozšírili priestor podujatia a pripravili sme javisko pre vystúpenia folklórnych skupín, ktoré umocnili atmosféru podujatia. Ráno pršalo, bol veľký vietor, ale počasie sa umúdrilo a nakoniec bola veľká návštevnosť. Myslím si, že všetci boli spokojní, aj návštevníci, aj súťažiaci. Na rok chystáme jubilejný desiaty ročník s tým, že to vyhlásime nielen ako celoslovenskú, ale aj medzinárodnú súťaž. Chceme na podujatie pozvať aj družstvá z Maďarska,“ povedal pre agentúru SITA starosta obce Nemce Dušan Mydlo.
„Podujatie vzniklo pred 9. rokmi, keď sa stretla partia kamarátov a rozmýšľali nad tým, ako obnoviť zvyky na dedine. Vieme dobre, že na dedinách sa robievali zabíjačky a postupne to upadalo. Prvé dva roky sme robili samostatnú zabíjačku spojenú so súťažou o najlepšiu kapustnicu, ale potom sa to rozšírilo aj pre viac družstiev a pokračuje to už ako súťaž vo varení kapustnice a príprave najkrajšieho zabíjačkového taniera, vysvetlil starosta obce.