BANSKÁ BYSTRICA. Deň Sásovskej uhorky bude vyvrcholením a poslednou tohtoročnou akciou, ktorú venovali 665. výročiu založenia bývalej samostatnej obce Sásová.
Hlavný organizátor - Spoločenstvo Rudlová – Sásová o.z. pripravilo v tomto roku aj niekoľko noviniek.
Správca Dokumentačného centra Sásová Ján Kollár informoval, že účastníci podujatia budú mať možnosť na malom zeleninovom trhu zakúpiť si niektoré produkty sásovských pestovateľov z historických pestovateľských lokalít „Lúke“ a „Močar“.
„Tento rok bude tiež rozšírený sortiment zeleninových špecialít na ochutnávku, pričom kráľovnou ostane aj naďalej tradičná sásovská uhorková polievka,“ dodal Ján Kollár s tým, že pri príležitosti jubilea obce pripravilo Dokumentačné centrum Sásová pre milovníkov miestnej histórie možnosť zakúpiť si súčasnú knižnú novinku dobových fotografií z prvej polovice 20. storočia Sásová v obrazoch.
V ponuke bude aj novovydaná skladačka Fragmenty z histórie Sásovej a tiež príležitostné pohľadnice s uhorkovou tematikou.
Sprievodný kultúrny program bude zaujímavý
Obohatením programovej ponuky bude nepochybne sprievodný kultúrny program pod taktovkou Divadla Pod balkónom. Pripravená je rozprávka Zlatovláska, Zábava a hry s Veronikou a tiež rôzne súťaže pre deti.
Podujatie už tradične vyvrcholí tombolou.
Uhorky vychvaľoval už Matej Bel
Archívne materiály naznačujú, že tradícia že tradícia pestovanie uhoriek v Sásovej mohla siahať až do 17. storočia, kedy mnohí ľudia verili v ich veľkú liečivú silu a snažili sa ich využívať nielen ako pokrm , ale aj ako liek a prevenciu proti rôznym ochoreniam. Dokonca ich považovali za liek proti obávanému moru.
Vo väčšom rozsahu sa však začali uhorky pestovať od roku 1870. Vzhľadom na svoju kvalitu, chuť a trvácnosť sa dokázali presadiť na vychýrenom banskobystrickom zeleninovom trhu.
Ján Kollár upozorňuje, že v súvislosti s históriou Sásovskej uhorky sa im stále darí objavovať nové zaujímavé skutočnosti.
„Pri spracovávaní obrazovej publikácie Sásová v obrazoch sa podarilo zistiť ďalšie zaujímavé fakty o pestovaní uhoriek. Zaznamenal ich polyhistor Matej Bel vo svojej Notícii z roku 1736. Ten uvádza, že v Bystrici sa pestovalo také množstvo uhoriek, že ich vyvážali aj do susedných miest Zvolenskej stolice. Tým sa vedomosti o pestovaní tohto zeleninového produktu posunuli výrazne v historickom čase dozadu,“ konštatoval Ján Kollár.
Slávny bystrický zeleninový trh
Špeciálne váhy
Tradičná studená uhorková polievka vedela osviežiť počas prác na poli
FOTO: ARCHÍV DCS
Autor: ETA