ŠPANIA DOLINA. Obce v rôznych regiónoch Slovenska majú svoje typické jedlá. Špania Dolina v Banskobystrickom okrese je známa štiarcom. Kto sa ho chce naučiť variť alebo ho iba ochutnať, mal by prísť v sobotu (26.7.) do penziónu Klopačka v Španej Doline.
Špaňodolinský štiarc je tradičné banícke jedlo a kedysi fárajúcich chlapov nasýtilo aj na celý deň. Základom sú uvarené zemiaky s hrubou múkou, z ktorých sa vymieša hladké cesto, a to sa trhá na kúsky, podobné haluškám. Trhance sa zalievajú opraženou slaninkou a cibuľou, zapíjajú sa kyslým mliekom alebo žinčicou.
Podujatie Špaňodolinský štiarc sa koná už po 13. raz. Začína sa o 14.00 h a potrvá do 17.00 h. Návštevníci sa večer môžu zabaviť aj na miestnom baníckom bále.