Banská Bystrica Horehronie

Mäso brazílskeho pôvodu sa našlo aj v Banskobystrickom kraji

Išlo o zariadenia spoločného stravovania, našlo sa tu takmer 4 tisíc kilogramov tohto mäsa.

Hygienici si posvietili na pôvod rôznych druhov mäsa. (Zdroj: TASR)

BANSKÁ BYSTRICA. Mäso brazílskeho pôvodu našli odborníci aj v zariadeniach spoločného stravovania v Banskobystrickom kraji. Vyplynulo to z rozsiahlych kontrol hygienikov.

Hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Mária Tolnayová informovala, že pracovníci šiestich regionálnych úradov verejného zdravotníctva v kraji vykonali spolu 527 kontrol v 523 zariadeniach spoločného stravovania s cieľom vysledovať mäso brazílskeho pôvodu a výrobky z neho.

"Okrem toho oslovili 226 stravovacích prevádzkarní prostredníctvom mailov alebo telefonicky. „Podľa zistení, prípadne výsledkov laboratórnych analýz ukladáme príslušné opatrenia buď priamo na mieste - na stiahnutie mäsa z použitia na prípravu pokrmov, alebo sa pozastavuje mäso do doby potvrdenia jeho zdravotnej neškodnosti. V 187 zariadeniach spoločného stravovania v kraji bolo zistené mäso, ako aj mäsové prípravky pôvodom z Brazílie v celkovom množstve 3972,5 kg. Najčastejšie sa jednalo o mrazené kuracie prsia solené a mrazené kuracie pečienky“, informoval regionálny hygienik v Banskej Bystrici, profesor Cyril Klrement. Pri tejto príležitosti odborníci verejného zdravotníctva upozorňujú na dodržiavanie hygienických všeobecne platných zásad pri príprave pokrmov zo surovín rôzneho druhu a pôvodu, ktoré Svetová zdravotnícka organizácia zhrnula do 10 zlatých pravidiel.

Desatoro „zlatých pravidiel“ k ochrane pred črevnými nákazami:

1. Výber zdravotne bezchybných potravín. Pri nákupe uprednostňovať tepelne spracované potraviny, napr. pasterizované mlieko pred surovým. Potraviny konzumované v surovom stave dokonale umyť.

2. Dokonalé preváranie potravín. Dôkladné varenie usmrcuje mikroorganizmy, podmienkou však je dosiahnutie teploty minimálne 70°C počas 20 minút vo všetkých častiach spracovávanej potraviny (napr. hydina pri kosti).

3. Konzumácia bezprostredne po uvarení. Pokiaľ sú uvarené pokrmy ponechané pri teplote miestnosti, mikroorganizmy, ktoré proces varenia prežili, sa začnú množiť, prípadne produkovať toxín. Čím dlhší je interval medzi tepelným spracovaním a konzumáciou, tým je riziko väčšie.

4. Správne skladovanie potravín. Ak má byť strava pripravená v časovom predstihu, je nutné ju uchovávať buď v teplom stave (okolo 60°C) alebo v chlade (pod 10°C). Chybou je uloženie väčšieho množstva potravín, ktoré sú ešte teplé do chladničky. Stred potravín môže zostať dlho nad 10°C a mikroorganizmy sa pomnožia.

5. Dôkladné zohrievanie potravín. Uvarené potraviny je potrebné zohrievať opäť pri teplote minimálne 70°C.

6. Zabrániť skríženej kontaminácii surových a už uvarených potravín. Bezpečne uvarené potraviny sa môžu sekundárne kontaminovať surovými, a to priamo dotykom alebo nepriamo, použitím toho istého noža, dosky na krájanie a pod.

7. Umývanie rúk je nutné pred zahájením prípravy potravín, pri prerušení práce, po opracovaní surových potravín a samozrejme po použití toalety alebo prebaľovaní dieťaťa. Hnisavé ložiská na rukách musia byť vždy zakryté. Ruky môžu byť kontaminované i po dotyku domácich zvierat.

8. Čistota kuchynského zariadenia. Potraviny môžu byť kontaminované mikroorganizmami z pracovných plôch a kuchynských pomôcok. Prevenciou je udržiavať celé zariadenie v dokonalej čistote.

9. Ochrana potravín pred hmyzom, hlodavcami a inými zvieratami, ktoré môžu tiež prenášať patogénne mikroorganizmy.

10. Používanie na prípravu potravy výhradne pitnej vody. Pokiaľ sú o kvalite vody určenej na prípravu stravy pochybnosti, je nutné ju prevariť.

Spravodajstvo

 


  1. Nazrite do útrob budúcej autobusovej stanice. Takto to tam bude vyzerať Foto 4 541
  2. Papierové hračky zo Španej Doliny sú unikát. Postarala sa o ne chudoba Foto 1 145
  3. Beh hrebeňom Nízkych Tatier stál jedného z pretekárov sily 732
  4. Festival Rockscape dostal Hornú do varu. Užite si tú atmosféru Foto 618
  5. Bystričania sa chystajú do ulíc, rozdávať budú objatia Foto 196
  6. V okrese Banská Bystrica zaznamenali ochorenie na meningitídu 186
  7. Investor a mesto dnes reagovali na šumy okolo problémov s dokončením autobusovej stanice Foto 142
  8. Futbalovej značke FK Dukla odzvonilo. Pod Urpínom vzniká nový klub 141
  9. Firemné hry ovládlo Vego v troch disciplínach 121
  10. FUTSAL: Juniori MIBY vybojovali bronz na turnaji Final Four 75

Najčítanejšie správy

Banská Bystrica

Nazrite do útrob budúcej autobusovej stanice. Takto to tam bude vyzerať

Investor zverejnil na svojej stránke najnovšie vizualizácie.

Papierové hračky zo Španej Doliny sú unikát. Postarala sa o ne chudoba

Ľudia zo Španej Doliny recyklovali už vtedy, keď ani netušili, čo raz bude toto slovo znamenať.

Beh hrebeňom Nízkych Tatier stál jedného z pretekárov sily

Bol dehydrovaný a vyčerpaný, na pomoc mu vyrazili horskí záchranári.

Festival Rockscape dostal Hornú do varu. Užite si tú atmosféru

Množstvo milovníkov dobrého rocku, kvalitné kapely, vychladené pivko. Čo viac si možno priať?

Bystričania sa chystajú do ulíc, rozdávať budú objatia

Hug Day sa v Banskej Bystrici uskutoční už tento pondelok 26. júna o 10-tej hodine na Námestí SNP a potrvá až do 16-tej hodiny.

Blízke regióny

Saganova sila je vo vytrvalosti na sebe tvrdo pracovať, hovorí odborník

Práca mechanika je nepretržitá, na pretekoch voľno prakticky neexistuje, tvrdí bývalý mechanik a dnes manažér Bory Peter Doležal.

Sagan opäť poblázni Slovensko, štartuje na domácich cestách

Majstrovstvá Slovenska a Českej republiky v cyklistike budú v Žiari nad Hronom od 22. do 25. 6. 2017.

Tridsaťšesť dávok pervitínu vo vrecku sa ťažko vysvetľuje

Vyšetrovateľ vo Zvolene muža obvinil zo zločinu nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok.

Aká je pravdepodobnosť, že do vás za jeden deň dvakrát narazia? Keď máte zlý deň, tak veľká

Neuveriteľnú smolu mal päťdesiatročný Zvolenčan za volantom Mercedesu.

Sagan: Trať budem spoznávať počas pretekov

Peter Sagan je už v Žiari nad Hronom, kde sa zajtra zúčastní cestných pretekov v kategórii muži ELITE.

Všetky správy

Mladí Slováci skončili na ME v Poľsku, z druhého miesta postúpilo Nemecko

Slovensko nepostúpilo zo skupiny na ME 21 v Poľsku.

To, čo predviedli Nemci a Taliani, je veľká hanba futbalu, tvrdil Hapal

Tréner slovenského národného tímu do 21 rokov Pavel Hapal sa takmer rozplakal.

Trinásť rokov trpí epilepsiou. Na Slovensku jej nedokázali pomôcť

Návšteva prvého neurológa sa zmenila na sexuálne obťažovanie. Kristíne Šlesarovej nepomohli ani ďalší štyria odborníci.

Juraj Sagan suverénne obhájil titul majstra Slovenska v cyklistike

Brat úspešnejšieho Petra bol jediným Slovákom v úniku, z ktorého napokon vzišiel český i slovenský šampión.

Stane sa Milan Škriniar najdrahším slovenským športovcom všetkých čias?

Prestup do chýrneho Interu Miláno je možno otázkou obeda.

Kam vyraziť