BANSKÁ BYSTRICA. O epidémii salmonelózy, ktorej pôvodcom bolo jedlo z jednej z prevádzok donáškovej služby, sme informovali pred niekoľkými dňami. Hygienici následne prevádzku dočasne uzavreli. Ako informovala hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Mária Tolnayová, v šetrení pokračovali aj v predošlých dňoch.
Konzumenti donáškovej stravy si objednali z ponuky pizzu so šalátom ako prílohu a fitness menu. Pôvodne 17 avizovaných prípadov vzrástlo na 27.
„Z tohto počtu je laboratórne potvrdená prítomnosť Salmonella Enteritidis v 24 prípadoch,“ doplnila hovorkyňa s tým, že zvyšné tri prípady odborníci vykazujú v epidemiologickej súvislosti.
Sedem pacientok je hospitalizovaných s ťažkým klinickým priebehom. Spoločný faktor prenosu je jedlo z donáškovej služby a to štyri chody: Fitness menu (kuracie mäso grilované, ryža, šalát), plnená placka (kuracie mäso, šalát), kurací steak a šalát a pizza a šalát.
Stery bolo negatívne, prevádzku opäť otvorili
Hovorkyňa doplnila, že po uzatvorení prevádzky a dekontaminácii prostredia vykonali následné stery s negatívnym výsledkom, preto výrobňu v piatok uplynulý týždeň opäť uviedli prevádzky.
RÚV B. Bystrica pokračuje vo vyšetrovaní vzoriek od pacientov a jednej vzorky z polotovaru, kde bola zistená suspektná (vysoko pravdepodobná) salmonella. Všetky vzorky zaslali na ďalšiu špecifikáciu do Národného referenčného centra pre salmonely na Úrad verejného zdravotníctva SR.
V stredu popoludní a vo štvrtok uplynulý týždeň bola prevádzka zatvorená, lebo RÚVZ dostal výsledky kontroly sterov z prostredia, ktoré potvrdili nedostatočnú účinnosť dekontaminácie prostredia.
Nariadili sanitáciu výrobne a kontrolu jej účinnosti
Prevádzkovateľ v stredu popoludní a vo štvrtok vykonal dekontamináciu prostredia, pracovných plôch a predmetov a objednal si stery z prostredia.
V piatok ráno požiadal o otvorenie prevádzky, nakoľko doložil negatívne výsledky z kontroly prostredia stermi od akreditovaného laboratória. Pracovníci RÚVZ vykonali kontrolu ďalších nariadených opatrení t.j. používanie surovín z nových dodávok, úprava niektorých menu z hľadiska
dodržania systému analýzy rizika a stanovenia kritických kontrolných bodov pri príprave potravín (HACCP), či výmenu pracovného náradia a nádob. Na základe týchto zistení a predložených výsledkov kontroly sterov z prostredia bola činnosť v zariadení obnovená. Hovorkyňa dodala, že zariadenie je stále podrobené zvýšenému hygienickému dozoru.
Autor: ETA